2021. április 26., hétfő

Indiai tamarind.................................Tamarindus indica /1mag/.......... NÖV.-382 - Jelenlegi ára: 65


"Tamarindus indica"
Származása, elterjedése:
Valószínűleg Afrika trópusi vidékeiről származik, de
már az ókorban betelepítették Indiába, ahol termeszteni
kezdték, amiért egyes szerzők ezt a szubkontinenst
tartják eredeti termőhelyének; tudományos neve is ezt
a nézetet tükrözi.
A nagy földrajzi felfedezések kora óta sok trópusi
vidékre betelepítették.
Megjelenése, felépítése:
Kisebb, 12– 18 m magasra növő fa. Koronája terebélyes,
ágai lehajlók. Szórtan álló, legfeljebb 15 cm-es levelei
párosan szárnyaltak, a fiatalon lágy pillás szőrű levélkék
száma 20– 40. A legfeljebb 3, 5 x 1 cm-es levélkék
tojásdadok vagy keskeny elliptikusak, a színük sötétzöld,
fonákjuk világosabb és fénytelen.
Az ágak végén fejlődnek a 10– 15 tagú laza, fürtös virágzatok.
A halványsárga vagy fehéres (néha halvány-pirosan pettyezett)
virágok rövid kocsányon ülnek. A csésze, amely a bimbó
kinyílásakor lehullik, 4, nem egyforma nagyságú, kb. 1, 5 cm-es,
kívül rózsapiros csészelevélből áll, a párta pedig
3 krémrózsaszínű és rózsaszínnel vagy barnával erezett,
valamint 2 fehér, ár alakú, redukált viráglevélből. A virágtakarón
belül 3 porzó és 1 bibeszál nő.
A lapított, görbült, szabálytalan alakú, legfeljebb 15 x 4 cm-es,
a magok körül többé-kevésbé duzzadt, hüvelytermés a tamarind.
A hüvely érett állapotban fás, fahéjbarna, gyakran szürkével
futtatott, fénytelen, finomhálós. A kezdetben fehér, lágy
terméshús beérve barnára színeződik és szívós-ragacsossá válik;
íze üdítő, kellemes, savanyú-zamatos. Különlegessége, hogy a
gyümölcsben egyszerre sok a sav és a cukor. Ezek mellett sok
fehérjét és kb 70 % szárazanyagot tartalmaz. Ahogy a termés
szárad, a gyümölcshús elválik a héjtól. A hüvelyben 1-12 rekesz
és mindegyik rekeszben egy-egy legfeljebb 18 mm-es, éretten
fényes feketésbarna, bab vagy rombusz alakú, lapított, kemény
mag van. A rekeszfal pergamenszerű.
Életmódja, termőhelye:
Lassan növő örökzöld. A levelek éjszaka összecsukódnak.
Igénytelen; sok talajon megél, de a termésképzéshez száraz
időszakra (évszakra) van szüksége.
Felhasználása:
A savanyú terméshúst a feltört, érett hüvelyből frissen
kivéve gyümölcsként is eszik, de főleg italokhoz és
fűszerkeverékekhez használják. Emellett fogyasztják szárítva,
édesítve vagy vajjal keverve is. Cukor és víz hozzáadásával
vagy rövid ideig főzve a terméshúsból üdítő, ízletes lé
készíthető. Frissen vagy sziruppá főzve kedvelt fűszer ételek
és sütemények savanyításához és ízesítéséhez. Az érett
termésből nyert és megtisztított, sötétbarna, majdnem fekete
gyümölcspüré a pulpa tamarindorum. Ezt a trópusokon frissítő
italok készítéséhez is használják, de Magyarországon szinte
teljesen feledésbe merült.
Különféle csatnik és fűszermártások alkotórésze, ezek közül
a legismertebb a Worcester-szósz. Fűszernek éretlen, zöld
terméseket is használnak.
Főzik zselének, lekvárnak is. Virágait és leveleit köretnek,
illetve zöldségnek is eszik.
A magokat főzik vagy pörkölik, de szárítva és megőrölve
süteményekhez is keverik.
Termését, kérgét és leveleit a népi gyógyászat számos célra
használja.
Gyakran ültetik árnyadó díszfának. Ültetik utcasorfának vagy
egyesével házikertekbe, termesztik gyümölcsfaligetekben és
ültetvényeken. Egyes népek misztikus jelentőséget tulajdonítanak
neki, sok helyütt szentnek számít.
Termesztése és betakarítása:
Főleg a félszáraz (szemiarid) területeken termesztik, de az
időszakos trópusi esők övében is. Többnyire magról nevelik;
4-6 éves korában fordul termőre. A kifejlett fák évente 300 kg-ot
teremhetnek. A termést rendszerint csak több hónappal az érés után
szedik le a fákról, amikor a terméshús már elvesztette
nedvtartalmát; így hónapokig tárolható. A terméshúst szirupként,
krémként vagy légmentesen fóliába hegesztve árulják.
Jó talajt és sok vizet igényel. Ha a talaj elég nedves, a
szárazabb levegőt is elviseli. A felnőtt növények 1-2 ° C-os
fagyot átvészelhetnek. Magvetéssel és szemzéssel szaporítható.
Lassan fordul termőre. Száraz magjai hónapokig csíraképesek
maradnak.
Gyógyhatása:
A növény termésében lévő borkősavnak, ásványi sóknak és a
pektinnek köszönhetően a termésfal enyhén hashajtó hatású.
Mind felnőtteknek, mind gyermekeknek heveny vagy idült
székrekedés kezelésére ajánlják. Az emésztést is segíti.
A skorbut ellen is hatásos.
Káros mellékhatása nem ismert, de alkalmazásánál célszerű
betartani az előírást.
KIS SEGÍTSÉG VIDEÓVAL:
1 ADAG 1 MAGOT TARTALMAZ!
 
  
 
 
 
Kérem kattintson a felhasználónevem mellett i+ gombra, vagy az alábbi linkre:
Bemutatkozás, szállítási feltételek:
        A rendeléssel egyidejűleg kijelenti, hogy az ott leírtakat elolvasta és elfogadja!


Jelenlegi ára: 650 Ft
Az aukció vége: 2021-04-26 14:32 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Beliebte Posts